Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
W damskiej części akademika.
"Przyjaciel na pewno zauważy, gdy patrzysz tęsknym wzrokiem na coś, na co nie możesz sobie pozwolić. I daje ci to na urodziny."
Słyszę zawzięte pukanie do drzwi. Cholera, dochodzi 4 kogo tutaj przywiało? Otulając się bluzą i naciągając wełniane skarpety podchodzę sennie do drzwi otwieram je. To, kto w nich stoi nie jest dla mnie wielkim zaskoczeniem.
- Czego? Przyjmuję w innych godzinach...
"Przyjaciel na pewno zauważy, gdy patrzysz tęsknym wzrokiem na coś, na co nie możesz sobie pozwolić. I daje ci to na urodziny."
Ignoruję Angelę i wchodzę do jej pokoju mijając ją w drzwiach. Zdejmuję kurtkę i buty zostając w samych skarpetkach i siadam na jej łóżko jak zawsze.
- Masz coś mocnego?
"Nie ma wolności dla człowieka, jak długo nie pokonał on strachu przed prawdą."
Unoszę brwi. Może i jeszcze nie łapie wszystkiego zbyt szybko, ale widzę z daleka, że coś jest nie tak. Zamykam za nim drzwi.
- Coś mocnego? Dla ciebie? Nigdy - mówię stanowczo. - Miałeś nie pić od tamtego zajścia z profesorkiem - przypominam.
Tak. Znów profesor. Kryję twarz w dłoniach i chwilę rozmasowuje skronie.
- Dlaczego mnie wystawiłaś? Na te maratony zawsze chodzimy razem - mówię oskarżycielsko.
Wzruszyłam ramionami.
- Nie mogłam. Jeden projekt mi się przedłużył i jeszcze te złomy nawaliły i musiałam jechać do domu po sprzęt... Po prostu nie mogłam. - Usiadłam obok niego. - Coś ciekawego mnie ominęło?
- Połowę maratonu przespałem - przyznałem cicho. - Z resztą... chodzi mi o to, że byłem sam, a wiesz, że lubię komentować na głos wszystkie sceny z filmu... - mówię niechętnie.
Pokiwałam z wolna głową.
- Wiem, owszem. Ale co to ma do rzeczy? Wiem, też, że nie powinno się ciebie zostawiać samego, a jakoś od czasu do czasu musisz się zachowywać jak na twój wiek przystało.
Westchnąłem odchylając głowę do tyłu i opierając ją o ścianę.
- Nie o to mi chodzi... Ja spóźniłem się trochę. Próba się przedłużyła bo czekaliśmy na Chase'a... nieważne... na maraton przyszedłem po zgaszeniu świateł. Zaczął się film. Mulan. Jak zwykle komentowałem, ale... gościu obok mi odpowiadał. Gadałem z nim praktycznie cały film. Aż zapalili światła pomiędzy dwoma seansami... - zająknąłem się.
- Iii...? Kto to był? Ryan Reynolds? Robert Downey Junior? Wysłów się chłopie, mam wykłady z rana... - popędziłam go.
Wziąłem głęboki oddech.
- Profesor Philip... Nasz matematyk. Ten przy którym się tak zbłaźniłem... - powiedziałem. - Siedział sobie obok mnie i wraz ze mną komentował połowę scen filmu - powiedziałem łamiącym się głosem.
Siłą woli powstrzymuję się od rechotu.
- Umm no dobra. Pogadałeś z nim sobie i co?
- Leciał drugi film... I starałem się nie odzywać... - znów zakryłem sobie twarz. - Angie, ale mi się strasznie miło z nim gadało... w sensie... kiedy zapomniałem, że to profesor... było całkiem sympatycznie...
Teraz unoszę w milczeniu brwi. Gdzieś już słyszałam taki tekst. W serialu. O ile pamiętam w następnym odcinku nauczyciel już posuwał studentkę.
- Mów dalej...
Westchnąłem.
- Gdzieś koło pierwszej zacząłem przysypiać. Najpierw zasnąłem na chwilę i... już w tedy czułem się zażenowany... - czuję jak robi mi się gorąco. - Ale potem zasnąłem po raz drugi... - nie, no nie powiem tego.
Patrzyłam, na niego wyczekująco. Nie chciał mówić. Ostatnio nie chciał gadać co się stało jak próbowałam go... mniejsza. Wieki temu.
- Ry...? Mówże co się stało - poprosiłam go spokojnie.
- Kiedy... Kiedy zasnąłem drugi raz obudziłem się dopiero na koniec maratonu... Spałem na ramieniu profesora , a na mnie też spał... Kiedy się obudziłem... No zwiałem i natychmiast przybiegłem do ciebie. - Przełknąłem ślinę i spojrzałem załamany na przyjaciółkę. - Czy to brzmi tak źle jak ja to widzę...?
- Czy źle brzmi, że spaś sobie w kinie ze swoim nauczycielem jak zakochana para? Jak dla mnie to urocze, ale według twoich kryterium? Oj masz pecha Ry - zaczęłam chichotać. - Żałuję, że nikt nie zrobił wam zdjęcia. O mój Boże... - zatykam sobie dłonią usta by nie wybuchnąć śmiechem. - Wierzyłam, że wyrwiesz, ale profesora...?
Patrzę na nią załamany.
- Angela... proszę... - jęknąłem. - Nie wiem co jest z tym gościem nie tak, ale on mnie po prostu prześladuje...
- A może to ty go prześladujesz? Kiedy przerzuciłeś się z Chase'a na kogoś innego? Nie wiem czy już otwierać szampana, czy jeszcze czekać... - widzę jego oburzenie. - No dobra, dobra... Przestań tak się mazać. Gościu zrozumie. Wygląda jakby nie dawno też był jeszcze studentem - zauważam.
- No dobra... - westchnąłem. - Dzięki, że dałaś mi się wygadać...
- Do usług. Jestem pierwsza, która chce wiedzieć o wszystkim - przypomniałam, a potem wykopałam go z pokoju. - Ale nigdy, przenigdy nie budź mnie o tak niebotycznej godzinie! - i trzasnęłam mu drzwiami w nos, samej wracając spać.
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.052 sekund, wykonano 13 zapytań - Pamięć użyta: 1.41 MB (Maksimum: 1.73 MB) ]